zaterdag 5 oktober 2013

Mensen van Marktplaats: De scherpe blik van Philippe-Olivier


Ik had er natuurlijk eerder mee moeten beginnen. Een fotootje maken van al die mensen die bij ons over de vloer kwamen om op te halen wat zij van ons via Marktplaats hadden gekocht. Want dat waren allemaal leuke mensen. Met een leuk verhaal. Maar goed, beter laat dan nooit. Eindelijk gestart met wat hopelijk een leuke serie wordt. Het begin ervan is al veel interessanter dan ik had durven hopen.

Philippe-Olivier kwam helemaal uit Limburg om zijn Leica Summicron objectief op te halen. Gekocht omdat hij zich wat serieuzer wil storten op de fotografie. Een gewaagde, maar goede, stap om dan een objectief te kopen waarmee je nog zelf moet scherpstellen. Goed, want alles wat je in de fotografie zelf bepaalt en dus instelt, draagt bij aan een unieke foto.

Uitgelegd dat het wel een leerproces wordt om zo te gaan fotograferen. Maar Philippe-Olivier heeft geen enkele moeite met leren en doorzetten. Als kleine jongen in 1994 met zijn ouders uit Kongo gevlucht. Acht jaar in een demotiverend AZC heeft hem alleen maar sterker gemaakt. "Je leert er om te gaan met heel veel verschillende mensen in een kleine ruimte" Maximaal zijn kansen benut. Spreekt vlekkeloos Nederlands, HBO opleiding, veel buitenschools initiatieven. Inmiddels een indrukwekkend CV aan het opbouwen. Alles vanuit een positieve kijk op het leven.

Met of zonder Leica objectief, hij heeft een scherpe blik op zijn toekomst. Iets terug doen voor zijn "stiefvaderland" (mooi woord!) Nederland. Maar ook voor zijn vaderland Kongo. Dat laatste valt niet mee, in een land waar de situatie niets verbeterd is sinds zijn vlucht in 1994. Maar inmiddels wel een paar bierbrouwerijen in Kongo onder de vleugels van Heineken gebracht. Zodat in ieder geval een aantal van zijn landgenoten een iets beter bestaan krijgen. Een druppel op de gloeiende plaat? Vast wel, maar Philippe-Olivier gaat rustig door op zijn zorgvuldige gekozen pad. Met zijn scherpe blik gefocust op de horizon!

Geen opmerkingen: