zaterdag 5 oktober 2013

Foto van de Maand (September 2013) Alles kan tegenwoordig zo maar...

O.K. ik liep op mijn 15e ook al met een spiegelreflexcamera rond. Een spiksplinternieuwe Minolta SRT 100x. Kostte maar liefst 559 keiharde guldens. Met uitsluitend een 50 mm standaard objectiefje. Meer kreeg je in 1974 niet voor dat geld. Niemand die begreep dat ik al mijn zakgeld en de opbrengst van veel vakantiewerk aan zo'n dure camera spendeerde.

Nee, dan de jeugd van tegenwoordig. Vijftien jaar en meteen een dikke Canon 20D (met instelwieltje achterop!). Standaardobjectief is inmiddels een 18-55mm zoomobjectief geworden. Met stabiliser uiteraard.

Echt leuk wordt het pas met die teletoeterzoom van 70-300mm. Of naar 1974 normen omgerekend 112- 480 mm! Met macro-stand uiteraard. En imago-verlengende zonnekap. Helaas is dit objectief wel heel oud, want nog zonder trillingsdemptechniek.

Maar omdat nu toch alles kan, ook met dat ongedempte objectief op 480 mm gewoon, lekker losjes uit de hand, die zonsondergang fotograferen. Moet kunnen toch? Anders los je toch alles op in Photoshop?

Oh ja, Lotte kan dit natuurlijk allemaal dankzij de snelle digitale revolutie. Een "verouderde" Canon kado van oom Roel, een telezoom bij papa uit de kast, een vintage flitser van de kringloop. Voor de de prijs van een filtertje in 1974, heb je nu een tal vol fotospullen. Dat kan tegenwoordig zo maar.

Geen opmerkingen: