woensdag 19 februari 2014

Foto van de maand (Januari 2014) Oud Glas

Nee, de oude kabouter Hak is niet van glas. Wel is hij gefotografeerd met een oud stukje glas. Een Canon FD 1.4/50 mm objectief om precies te zijn. Zo'n 35 jaar oud en voor een prikkie op Marktplaats gekocht. Via een goedkope chinese adapter bevestigd op de Lumix GH1 (eveneens van Marktplaats). Bij elkaar nog geen 200 euro handel.

Maar waarom die oude troep, compleet met handmatig scherp stellen. Voor de ONscherpte natuurlijk. Of BOKEH wat modieus klinkt, maar gewoon Japans voor onscherp is.

Dat mooie spel van scherp<>onscherp krijg je niet met een camera met kleine sensor en een objectief met een maximum diafragma van 4.5. Dan krijg je scherptediepte van voor tot achter. Soms handig, soms wil je dat niet.

De oplossing? Full Frame camera van 1.000 euro met een lichtsterk Zeiss 1.4/85 mm objectief van 1.000+ euro. Of dus voor een tiende van die prijs. Massa's Lumix of Olympus Micro Four Third camera's te koop van eigenaren die weer een nieuwer model willen hebben. Oude Canon FD, Minolta MD, Nikon of Olympus objectieven zijn voor een prikkie te koop. Zijn vaak nog steviger en mooier gemaakt dan de huidige top-objectieven. Gaan waarschijnlijk nog langer mee dan zo'n plastic kitobjectief.

Geen haast, geen sportfoto's, model met geduld? Ga terug naar af. Nou ja, eigenlijk van AF naar MF. Gewoon weer op de hand scherpstellen. Oei, wat loopt zo'n scherpstelring van die 1.4/50 mm lekker soepel!

Geen opmerkingen: