vrijdag 6 mei 2011

Foto van de Maand (Mei 2011) Roels Teletoeter

Oeps, toen was het opeens 6 mei en nog geen foto van de maand. Hoofdschuldige is natuurlijk Roel Foppema, mijn "zwager" die voor zijn tweejaarlijks bezoek uit de USA kwam aangevlogen. Neemt hij ook nog zijn rijke collectie Canon glaswerk mee. Waaronder de enorme 4.0/500 mm teletoeter.

Die kilo's top-optiek mochten ook even bij mij logeren. Dus het loeizware Gitzo serie 5 statief afgestoft en Roel's Wimberley Gimbal kop er op geschroefd. Met die kop is het objectief perfect in balans en met één vinger te bedienen.

Ja, met die spullen kan iedereen mooie vogelfoto's maken! Eeuh, niet echt. Om te beginnen moeten die vogels er wel zijn. Dan moet je ze nog in beeld krijgen (en houden). Er voor zorgen dat je het mini scherpstelvlakje precies op een oogje mikt, etc. Uiteindelijk na een middag fotograferen welgeteld één goede foto van een ekster. Uit een totaal van 3 foto's, dus niet eens zo'n slechte score.

Roel maakt het allemaal nog wat moeilijker. Zet er ook nog een 1,4x teleconverter tussen. Dan heb je dus een 700 mm objectief. Met zijn Canon geeft dit in totaal een 910 mm in vergelijking met het kleinbeeldformaat. Eeuuuh..? In normaal Nederlands: een vergroting van 18,2x in vergelijking met het blote oog. Wel eens geprobeerd om een normale verrekijker met maar een 7x vergroting stil te houden? Natuurlijk wordt Roel wel ontzettend geholpen door zijn éénbeenstatief (geintje Roel, ik weet nu wat zo'n objectief weegt)

Tijdens het wachten op vogels ook maar een foto van onze trol Bahh met de teletoeter gemaakt. Leuk voor later, als hij zijn eindelijk zijn eigen weblog krijgt.

Geen opmerkingen: